ÜCRETSİZ
DENEYİN
2025-05-15T12:17:00+03:00
Evlerimizin birçok yerinde yaşayabilen mikroskobik canlılar olan ev tozu akarları (mite); deri döküntüleri, kepek, mantar sporları ve diğer organik kalıntılarla beslenir. Karanlık, sıcak ve nemli ortamları seven mite’ların en sevdikleri yerlerden biri yatak odalarıdır. Bir yatakta ortalama 1-2 milyon mite yaşayabilir!
Gözle görülmeyen ancak alerji, astım, kaşıntı, hapşırık gibi pek çok şikayete yol açan mite’lar, doğru ve düzenli temizlik ve çeşitli önlemlerle büyük ölçüde azaltılabilir.
Nerelerde yaşar ve çoğalırlar?
Mite’ların (akar) evlerde yaşayıp çoğaldığı yerlerden biri yatak odalarıdır. Yatak, yastık, yorgan, battaniye ve şiltelerde yoğun bulunur ve deri döküntüleriyle beslenirler. Her insan gece boyunca 1,5 gr deri döküntüsü bırakır, bu da mite’lar için ideal besindir.
Halı ve kilimler de yaşam alanlarıdır. Özellikle yoğun dokulu, kalın halılarda ve yapısı toz tutmaya uygun kilimlerde çokça bulunurlar. Halı altları, uzun süre temizlenmeyen zeminler, kanepe, koltuk gibi kumaş kaplı mobilyalar, peluş oyuncaklar da mite’ların yerleşip üremesine uygundur.
Perdeler ve tekstil ürünlerinde bulunan mite’lar, eski kitap ve defterlerde, tozlu raflarda da bulunabilirler.
Nemli ve havasız alanlar mite yaşamı için en uygun yerlerdir. Banyo kenarlarında, bodrumlarda, dolap içlerinde ve özellikle rutubetli yerlerde yaşarlar.
Üremeleri için en ideal koşullar nelerdir?
Sıcaklığın 20-30 derece arasında olması üremelerine olanak sağlar. Nemin yüzde 70-80 civarında olduğu ortamlar yaşamaları için idealdir. Nem oranı yüzde 50’nin altına düşerse yaşayamazlar. Karanlık ve az havalanan alanlar olan yatak altları, dolap içleri de yine barındıkları yerlerdir.
Sağlığa etkileri nelerdir?
Mite’lar doğrudan ısırmaz veya hastalık bulaştırmazlar ancak dışkıları ve ölü vücut parçaları alerjendir. Alerjik rinit şikayetleri olan hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı gibi şikayetlere sebep olurlar. Özellikle çocuklarda astım atakları görülebilir. Cilt tahrişine ve egzamaya da sebep olabilirler.
Bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, alerjik bünyeli kişiler ve özellikle de astım hastaları risk altındadır.
Mite’lardan kurtulmak için etkili yöntemler neler?
Çarşaf ve nevresimleri 60 derece sıcaklıkta yıkamak mite’ların ölmesini sağlar.
Peluş oyuncakları 24 saat dondurucuda bekletip ardından yıkamak da etkili bir çözümdür.
Yatak ve yastıklar güneşte havalandırıldığında, UV ışınları mite’ların azalmasını sağlar.
HEPA filtreli elektrik süpürgesi kullanmak önemlidir. Normal elektrik süpürgeleri mite’ları tekrar ortama yayabilir. Yatakların da tıpkı diğer yüzeyler gibi düzenli süpürülmesi gerekir.
Yüksek sıcaklık mite’ları öldürdüğü için buharlı temizleyiciler kullanmak da uygundur.
Çay ağacı yağı ve okaliptüs yağı suyla seyreltilip sprey şeklinde kullanılabilir.
Nem alma cihazları kullanmak da nemi çok seven mite’ları ortamdan uzaklaştırmayı sağlar.
Anti-alerjik yatak kılıfları, mite geçirmez kumaşlar kullanmak, kuş tüyü yerine sentetik yastık ve yorgan kullanmak, evde toz tutan malzeme ve fazla eşya bulundurmamak da yapılabilecekler arasındadır.