ÜCRETSİZ
DENEYİN

Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Gizlilik Beyanı ve Site Şartları ve Kullanım Koşulları Sözleşmesi'ni okuduğumu ve onayladığımı kabul ediyorum.

BLOG

Mutfak Eşyalarınızı Özenle Seçin

2025-11-19T13:36:00+03:00

Satın alıp tükettiğimiz gıdaları seçerken özenli davranır, en taze ve en sağlıklı olanları tercih etmeye çalışırız. Besinlerin kendisi kadar onları yıkadığımız, doğradığımız, beklettiğimiz, pişirdiğimiz eşyaların üretildiğin malzemeler de sağlığımızı doğrudan etkiler.

Malzeme seçiminde ilk tercih her zaman cam, seramik ve paslanmaz çelik gibi en az risk içeren, en güvenli malzemeler olmalıdır.

Gözeneksiz bir yapısı olan, kimyasal içermeyen cam reaksiyona girmez, oldukça sağlıklıdır. Sürahi, bardak, tabak, saklama kabı gibi eşyalarda kullanılan camın ısıya dayanıklı olanları fırın kabı olarak da idealdir.

Doğal minerallerden üretilen, yüzeyi gözeneksiz olan seramik malzemelerin kullanımı da sağlığa uygundur. Ağır metallerden arındırılmış, kurşunsuz seramik malzemeler gıdayla temas ettiklerinde kimyasal sızdırmaz.

Tencere, çaydanlık, tava gibi mutfak eşyalarında en çok tercih edilen malzeme olan paslanmak çelik, çizilmeye dayanıklıdır, bakteri barındırmaz. Kaliteli, paslanmaz çelikten üretilen eşyaları seçmeye dikkat etmek gerekir.

Dökme demir de tamamen doğal bir malzemedir ancak doğru şekilde sezonlanmış olması önemlidir. Tava, tencere gibi eşyalarda güzel bir yapışmaz yüzey oluşturdukları ve sağlıklı oldukları için tercih edilirler.

Ahşaptan üretilen eşyalar da doğal oldukları için sağlıklıdır ancak çizilmeye karşı hassas olurlar. Özellikle kesme tahtası, spatula ve kaşık gibi eşyalarda tercih edilen ahşabın çatlayıp bakteri üretmemesi için dikkatli kullanılması ve doğru temizlenmesi önemlidir.

Silikonlar fırın eldiveni, kek kalıbı ve spatula olarak sıkça kullanılır. Kaliteli, gıda sertifikalı olan silikonlar esnektir, BPA ve ftalat gibi kimyasallar içermez.

Plastikle ilişkinizi sınırlandırın

Teflon kullanılıyorsa çizildiğinde veya kabardığında mutlaka değiştirmek gerekir. Çünkü bu durumlarda, içeriğindeki kimyasalların gıdaya karışma riski oldukça yüksektir.

Alüminyum eşyalarda da alüminyum iyonları yemeğe geçebilir. Yüksek alüminyum alımının çeşitli hastalıklara sebep olduğuna dair çalışmalar vardır. Alüminyum folyoyu da yüksek ısıda uzun süreli pişirme işlemlerinde kullanmamak gerekir.

Plastik kaplar çeşitli kimyasallar içerir. Asla mikrodalga fırında ısıtılmamalı ve bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Özellikle suluk için cam veya paslanmaz çelik daha doğru seçeneklerdir.

Kullandığımız malzeme ne olursa olsun doğru kullanmaya, çizmemeye ve doğal deterjanlarla temizlemeye özen gösterin.

NSF Belgesi…

Özellikle gıdayla temas eden ya da gıda sakladığımız plastik ürünlerde aranması gereken belgelerden biri olan NSF belgesi, Amerikan Hijyen Vakfı tarafından verilen önemli bir belgedir. Bu belgenin olduğu plastik malzemeler güvenle kullanılabilir.

 

E-Katalog